Clandestin

Benoît Doussot je mladý a talentovaný vinař, který v létě 2015 promoval na lycée viticole v Beaune a zahájil společný projekt s ikonickým Bertrandem Gautherotem (Vouette et Sorbée) s názvem Clandestin. Champagne vznikají v přestavěné stodole vedle Bertrandova sklepa a hrozny pochází od pěti organicky pracujících pěstitelů z okolí. Jsou vybírány tak, aby ukazovaly podobné terroiry a geologické vrstvy v Côte des Bar v okruhu 25 km od Buxières-Sur-Arce, kde oba vinaři sídlí. Benoit se při výběru zaměřuje na chladné severozápadně orientované kimmeridgianské svahy, jenž jsou často přehlížené ve prospěch těch jižně exponovaných. Produkce se postupně zvyšuje a v současnosti již nakupují od pěti pěstitelů. Zároveň pomáhají místním pěstitelům při přechodu na ekologické vinařství. 

Benoît vyrostl v Beaune a během studia se učil u Jean-Philippe Ficheta (Meursault); kde objevil smysl pro detail, vášeň a burgundský pohled na víno jako takové. Ve skutečnosti jsou všechna vína od Champagne Clandestin vinifikována a zrají v dubových sudech. Benoît i Bertrand jsou velkými příznivci starších 500 / 600 l sudů (některé pochází i od další významné osobnosti Champagne - Charlese Dufoura), protože tato velikost umožňuje redukci, snižuje potřebu síry na minimum (pokud se vůbec používá) a udržuje víno čistší a živější. V současnosti jsou k dispozici pouze dvě cuvée, další se ale budou průběžně objevovat.

Champagne-Clandestin

 
1390
1990113901990
Značky

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem