Val Frison

Valérie převzala 6 ha vinic po svém otci v roce 1996 a hned od počátku se snažila půdu obdělávat bez použití chemických přípravků. Když se v roce 1998 rozhodl její rodinný přítel Bertrand Gautherot (Vouette et Sorbée) převést své vinice do biodynamického režimu, začala Valérie dle jeho vzoru obdělávat 1 ha vinic zcela organicky. Během komplikovaného roku 2001 se ovšem musela vrátit k použití chemických postřiků. Záhy konzultovala další možnosti organického obhospodařování svých vinic s alsaskými vinaři André Ostertagem a Jean-Michel Deissem. Certifikaci získala v roce 2007 a ve stejném roce vyrobila i svoje první víno.

Dnes Valérie produkuje okolo 25 000 lahví z 3,5 ha vinic v okolí vesnice Ville-sur-Arce (Côte des Bar). Valérie má své vinice osázeny odrůdami Pinot noir a Chardonnay. Pinot noir tvoří většinu výsadeb a rozkládá se na vinicích s jílovito-slínovým podložím z období Kimmeridže. Chardonnay se rozkládá pouze na jedné vinici o velikosti 0,45 ha na vápencově-slínovém podloží Portlandianského vápence. Valérie svá vína fermentuje v použitých burgundských sudech zcela spontánně, nepřidává žádný dozážní cukr. Její vína jsou velmi delikátní, minerální s krásnou strukturou.

photo valerie tonneaux

 

 

Nebyl nalezen žádný produkt ...